Menu
P

TIETOA KYLÄSTÄ


Piipsjärvi sijaitsee noin 4km Oulaisten keskustasta koilliseen. Kylä on hyvien liikenneyhteyksien varrella. Kantatie 86 kulkee kylän kautta ja sitä myötäillen esimerkiksi Ouluun on matkaa 95km ja Ylivieskaan 35km.

Piipsjärven kauniissa järvimaisemissa kiertää päälystetty noin 16km:n mittainen tie, joka on erityisesti kesäisin kuntoilijoiden ja urheilijoiden suuressa suosiossa.

Noin 800 asukkaan Piipsjärven kylässä on yksi ala-aste, jossa on uudet tilat vuokrattavissa myös kyläläisten omiin liikuntaharrastuksiin.

Kylällä toimii useita yhdistyksiä, jotka toiminnallaan elävöittävät ja monipuolistavat kylän vireyttä.

Järven ympärille on laadittu osayleiskaava ja osalle alueista on johdettu myös kunnallinen jätevesiverkosto.   Vuonna 2020 on valmistumassa valokuituverkko.  Kylälta löytyy useita vapaita tontteja, joista on tietoa oheisessa tonttipörssissä .


Järven kuivattaminen ja sen uudelleen vesittäminen

Piipsjärven kuivattamisesta heinämaaksi kiinnostuttiin 1840–luvulla. Lupa kuivattamiseen saatiin 1847, mutta varsinaiseen työhön ryhdyttiin vasta 1882. Järven kuivatus oli valmis 1910-luvulla, mutta se vaati jatkuvaa kanavan perkausta. Toimenpiteistä huolimatta järvi alkoi vesittyä uudelleen 1930–luvulla ja vuonna 1938 suunniteltiin järven täydellistä kuivattamista, johon ei kuitenkaan ryhdytty. Järven kuivatustyö lopetettiin vuonna 1956 heinähuutokauppatulojen vähentyessä.

Järven kuivatushankkeesta ei ollut saatu kuviteltua hyötyä ja järvi alkoi kunnostustoimenpiteiden loputtua pensoittua. Kyläläiset päättivät yksimielisesti järven uudellenvesittämisestä. Vesihallituksen toteuttama vesityssuunnitelma oli ensimmäinen tässä laajuudessa oleva suunnitelma Suomessa. Vesi laskettiin uudelleen järveen kunnostus- , pengerrys- ja patotöiden jälkeen 1978. Järven vedenpinnan taso ja laajuus vastasivat ennen kuivatusta ollutta tasoa ja laajuutta.  Vuonna  2019 järven patoon rakennettiin Pohjois-Pohjanmaan ELY:n toimesta kalaporras.


Nuorisoseura

Piipsjärven nuorisoseura on perustettu 1909 ja nykyinen seurantalo on rakennettu 1911. Nuorisoseuralla on takanaan vilkas ja menestyksekäs tanhutoiminta. Seurantalo on kohtuullisen hyvässä kunnossa ja kylän järjestöjen käytössä. Seurantalolla järjestetään tansseja, kokouksia ja perhejuhlia.


Honkamaja

Honkarannalla sijaitsee Honkamajan urheilualue, jonka omistaa Oulaisten kaupunki. Alueella on hirsinen päärakennus, jossa on tilavan ravintola/yleisötilan lisäksi saunat. Erillisessä hirsirakennuksessa on hyvät ja tilavat majoitustilat. Alueen ympäristössä on viiden km:n mittainen valaistu latu /pururata. Honkamajan yhteydessä on myös ampumarata-alue jossa voi harrastaa mm. sporting –ammuntaa.  Keväällä 2020 on valmistunut kaupungin toimesta frisbee -rata ja kesän aikana on valmistumassa kylän eri järjestöjen, sekä Rieskaleaderin yhteishankkeena n. 8 km:n mittaainen patikointipolku Honkamajalta Murronperälle.  Polun varrella on kaksi laavua ja polku yhdistyy  Vihannin puolen reilun sadan kilometrin polkuverkostoon. 

 

Uusimmat uutiset

PIURUKKAAN LOHIA 14.1.-22 (2:13, 14/01/2022)

Kommentteja: 0
Piurukkaan on lisätty osakaskunnan toimesta lohia n. 300 kg.  Lisäys on tapahtunut 14.1.-22. Lue lisää

KUNTOPIIRI (9:59, 09/11/2021)

Kommentteja: 0
Kuntopiiri Piipsjärven koulun liikuntasalilla on koronarajoitteista johtuen tällä hetkellä keskeytyksissä.  Ilmoitamme tällä paikalla, kun toiminta jälleen jatkuu.